Mükemmellik Adına İnsan Yanılgısı ve Mükemmelliğin Olasılığı



Bu konuya girme sebebim pek çok teistin inançlarının dayanağının yaşamın karmaşık yapısının kendiliğinden var olamayacağını düşünmesidir.  Bu konuda bahsedeceğim şeyler insanların bakış açısındaki basit, göz önünde ama fark edilmeyen bir hata ve buna bağlı olarak olasılıklara bakış açısındaki manipülasyondan bahsedeceğim.

Bir tuval üzerindeki insan portresini hayal edin, herhangi bir insan. Bu tablonun doğal şartlar altında kendiliğinden oluşma olasılığı nedir. İmkansız mı ? Biz çok ama çok düşük diyelim.


Peki bir tuval üzerinde ki bir karalama için olasılık nedir ? Sağ duyunuz size olasılığın yukarıdaki bahsettiğim durumdan daha yüksek bir ihtimal olduğunu söyleyecektir.


Tuvali bir kenara koyalım ve basit bir taş parçasının oluşma olasılığını düşünelim. İki durumunda oluşma olasılığı tuval üzerindeki bir insan portresinden daha yüksek olmalı değil mi ? Aslında değil.


Özünde bu olasılıkları kıyaslamak çok zordur çünkü çok fazla değişken işin içindedir. Ama bir insan portresini özel yapan şey insan bilincidir. Olasılıklar yapıdaki insanın düşüğü düzene bağlı değillerdir. Sadece karmaşıklıkla belirlenirler. Rastgele bir karalamada ki çizilen her bir çizgi, çizilebilecek başka çizgiler düşünüldüğünde zaten imkansıza yakın bir olasılıktır. Bu yazıları yazarken bile tuşlara basma şeklim için. Binlerce imkansız olasılık gerçekleşmektedir. Hız, kuvvet, açı her biri sonsuza yakın değişken arasından seçilir.



Bir taş içinde durum farklı değil. şekil, sertlik, ağırlık her şey imkansızlıktan çıkmış birer gerçek durumdur. Haliyle bu kadar büyük bir evrende bu kadar olasılık içinde ne bir insan portresinin kendiliğinden oluşması nede bir insanın bu haliyle var olması aslında o kadar uzak ve imkansız bir düşünce değil.





Yorumlar